Het krijgen van de diagnose kanker betekent vaak dat je langdurig in een ingrijpende en ontwrichtende situatie leeft die veel onzekerheid met zich meebrengt. Vaak kampen mensen ook met grote vermoeidheidsklachten, slaapproblemen en pijnklachten waardoor het moeilijk is weer een nieuw evenwicht te bereiken. Hierdoor kunnen er ook psychische klachten ontstaan zoals depressieve klachten of angstklachten.

De psycholoog biedt hulp bij het omgaan met de vragen waar je mee wordt geconfronteerd. Met het vinden van een nieuw evenwicht. In het hervinden van je (zelf)vertrouwen. Het verbeteren van je stemming en het hanteren van je angstklachten.

Curatieve fase

Wanneer de diagnose net is gesteld, in de curatieve of acute fase, komt er veel op je af. Al je zekerheden staan op losse schroeven. Het krijgen van deze diagnose is een zeer ingrijpende gebeurtenis en geeft een  verstoring in je eigen leefsysteem. Binnen je eigen leefsituatie, je werksituatie verschuift de rol die je daarin speelt. Je wordt geconfronteerd met de medische wereld waarin je je een weg moet zoeken. Dit geeft veel stress. Over veel zaken moet je beslissingen nemen of heb je het gevoel dat die voor je worden genomen. De focus in deze periode ligt op het hier en nu. Hoe kom ik de medische behandeling zo goed mogelijk door. Het gaat om het aanpassen aan het inslaan van een onbekend pad. 

Herstelfase

Na de acute fase volgt de herstelfase of chronisch fase waarin je bent behandeld of mogelijk nog wordt behandeld maar bericht hebt gehad dat de behandeling goed is aangeslagen. De ‘rust’ is weer teruggekeerd maar pas nu komt er ruimte voor het besef van het verleden verlies. Je moet leren omgaan met lichamelijke veranderingen en beperkingen. Je moet leren leven met je angst voor recidief, met onzekerheid over je gezondheid. En het evenwicht binnen je eigen leefsysteem moet weer worden hersteld. Binnen je gezin en je werk verschuift  je perspectief van ziek zijn geweest naar gezond worden waardoor je weer taken kan oppakken. Het gaat om de aanpassing van het verder leren leven met kanker.

Palliatieve fase

Het kan ook zo zijn dat er na het krijgen van de diagnose kanker geen curatieve behandeling meer mogelijk is en je geconfronteerd wordt met de eindigheid van je leven. Vaak is deze boodschap onverwacht en onbevattelijk. Ook is het niet altijd in lijn met je lichamelijke conditie, je voelt je nog niet zo ziek.

Terminale fase

Je komt in de palliatieve terminale fase. Waarbij je geconfronteerd wordt met zingevingsvragen. Maar ook met de confrontatie met het sterven en de dood.

 

NOZ-netwerk-oncologische-zorg-psycholoog-POH-GGZ-hulp-kankerpatienten-1200x500