De gespecialiseerde (oncologie)fysiotherapeut heeft specifieke opleidingen/cursussen gevolgd om te mogen deelnemen aan dit netwerk.

Een aantal fysiotherapeuten hebben de master opleiding oncologiefysiotherapie afgerond. Deze oncologiefysiotherapeuten staan geregistreerd bij de NVFL, De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie.

Wat de (oncologie)fysiotherapeut voor u kan betekenen in bepaalde fases kunt u hieronder lezen.

 

Curatieve fase

In deze fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker, door bijvoorbeeld een operatie en/of bestraling en/of chemotherapie. Als gevolg van de behandeling van de oncologische aandoening kunnen er afwijkingen ontstaan in het hele organisme. Tijdelijk of blijvende verlaagde belastbaarheid, verlies van conditie, beschadiging van het lymfstelsel, bloedcirculatiesysteem, hartfunctie en/of pijn, maar ook afname van mobiliteit en spierkracht (door chemotherapie en/of radiotherapie). De gespecialiseerde (oncologie)fysiotherapeut kan in deze fase coachen en begeleiden bij bijvoorbeeld het trainen tijdens chemotherapie. Hierdoor zal het conditieverlies en de vermoeidheid beperkt blijven. Tijdens de curatieve fase wordt aandacht besteed aan het operatie gebied en de gevolgen van de bestraling.

Herstel fase

Bij de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, energie, controle over activiteiten van het dagelijkse leven en de kwaliteit van leven. De gespecialiseerde (oncologie)fysiotherapeut kan een trainingsprogramma op maat opstellen om de conditie te verbeteren. Hierbij wordt het accent gelegd op persoonlijke doelen en rekening gehouden met de behandeling. Daarbij wordt advies gegeven met betrekking tot het hervatten van werk en sportactiviteiten.
In deze fase is de juiste nazorg belangrijk wanneer er klachten opspelen als vermoeidheid of blijvende gevolgen van de behandelingen. De gespecialiseerde (oncologie)fysiotherapeut ondersteunt, adviseert en coacht de oncologische patiënt.

Palliatieve fase

De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan in deze fase centraal, wanneer de patiënt te horen heeft gekregen dat de behandeling niet meer gericht is op genezing. De gespecialiseerde (oncologie)fysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden en zelf actief met de klachten om te gaan. Hierbij staat zelfmanagement centraal. De gespecialiseerde (oncologie)fysiotherapeut treedt zowel op als trainer en als coach.

Terminale fase

In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De gespecialiseerde fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Deze kunnen een positieve invloed hebben op benauwdheid, pijn en angst. Dit alles om de kwaliteit van leven zo groot mogelijk te houden. De gespecialiseerde (oncologie)fysiotherapeut treedt op als begeleider.

 

NOZ-netwerk-oncologische-zorg-fysiotherapeut-hulp-kankerpatienten-1200x500